Banketstaaf, alles over deze lekkernij

Banketstaaf, alles over deze lekkernij

De banketstaaf, ook wel bekend als amandelstaaf, banketstaaf, banketletter of boterletter, is dé lekkernij voor de Sinterklaasdagen. Hij wordt trouwens ook gegeten bij kerst en oud en nieuw en is dus eigenlijk een echte december lekkernij. Hij wordt gemaakt in de letters O, S en M. De M is overigens het meest verkocht aangezien mensen denken dat deze het grootste is, dit is overigens niet waar. Ze zijn allemaal even groot. Alles over de banketletter vertellen we je vandaag.

Waar komt de banketletter vandaan?

De banketletter komt van origine van de Nederlandse Antillen, dit was vroeger een Nederlandse kolonie. De vorm van de banketletter hing altijd af van de initialen van familie leden. Tegenwoordig worden de O, S en M het meest gemaakt en de M het meest verkocht.

Banketstaaf als geschenk

Op zoek naar een geschenk voor Sinterklaas? Voor familie, collega's, klanten of relaties? Met een banketletter zit je altijd goed! Iedereen zal er blij mee zijn en je kan zelf de vorm van de letter kiezen! Daarnaast kan je ook altijd de verpakking laten personaliseren, dit kan met een bedrukking, sticker of label op de doos. Zo kan je er dus je eigen draai om geven en er bijvoorbeeld een echt relatiegeschenk van maken!

Recept banketletter

Banketletters kun je natuurlijk ook zelf maken. Het recept voor banketletters vind je hieronder in stappen uitgelegd!

Ingrediënten:

  • 1 citroen (schoongeboend)
  • 2 middelgrote eieren
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1/2 rol vers bladerdeed (ong 270 g)
  • 20 garneeramandelen (95 gram)
  • 300 g amandelspijs

Stap voor stap

  1. Verwarm de oven op 200 graden Celcius voor. Rasp de gele schil van de citroen, splits de eieren, verkruimel de amandelspijs en meng het met de kruidnagel, kardemom, 1 eierdoor en het citroenrasp.
  2. Vorm een rol die precies in het bladerdeeg past, 36 centimeter lang. Bestrijk het bladerdeeg met water, leg de rol spijs in het midden, vouw het deeg om de spijs en laat het een beetje overlappen. Duw de naad goed dicht en vouw de zijkanten naar binnen. Zorg dat de staaf goed dicht zit.
  3. Leg de banketstaaf met de naad naar beneden op een bakplaat bedekt met bakpapier. Hier druk je ook de amandelen in het deeg, klop de andere eierdooier los met een vork, hiermee bestrijk je het deeg. Bak de staaf in 20 minuten goudbruin!