Wanneer en hoe zijn pepernoten en kruidnoten ontstaan?

Wanneer en hoe zijn pepernoten en kruidnoten ontstaan?

Iedereen weet dat het strooien met kruid- en pepernoten een jaarlijkse traditie is tijdens het sinterklaasfeest. Niet alleen weten veel mensen het verschil tussen pepernoten en kruidnoten niet, waarbij de pepernoot de zachtere variant is en de kruidnoot de harde, maar ook over het ontstaan van de lekkernij is weinig bekend. Hoe is onze geliefde lekkernij nou eigenlijk ontstaan?

Het ontstaan van pepernoten en kruidnoten

Het eten van pepernoten gaat ver terug, zelfs al in de zestiende eeuw werden deze lekkernijen gegeten! Toen werden ze al uitgedeeld om (brave) kinderen extra te verwennen. Maar hoe zijn pepernoten nou precies ontstaan? Ze zagen er in de zestiende eeuw een heel stuk anders uit dan hoe we ze nu kennen. Ze leken meer op blokjes en hadden niet de bekende taaitaai smaak die we allemaal zo goed kennen. De koekjes smaakten eigenlijk meer naar ontbijtkoek. In de loop van de eeuwen veranderde de pepernoot. vanaf de achttiende eeuw werden er specerijen uit het verre oosten aan toegevoegd, zoals peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagel, en zo ontstond de kruidnoot. De kruidnoot was in tegenstelling tot de zachte pepernoot hard en kon daardoor beter gebruikt worden als strooigoed. De kruidnoot staat vanaf de negentiende eeuw in de kookboeken en is tegenwoordig vele malen populairder dan de oudere kruidnoot.

Het hele jaar door?

Al liggen ze al vanaf augustus in de winkel, we eten de kruid- en pepernoten eigenlijk alleen met sinterklaas. Maar wist je dat de pepernoot tot de negentiende eeuw eigenlijk een doodgewone snack was voor tussendoor. Pas vanaf de negentiende eeuw zijn we ze alleen gaan eten rondom het Sinterklaasfeest. Maar waarom? Omdat onze prachtige Sinterklaastraditie toen pas echt uitgebreid werd gevierd. Het werd toen ook traditie om pepernoten uit te delen.

Wist je dat?

Wist je dat er pas voor het eerst met strooigoed werd gestrooid in de negentiende eeuw, daarvoor kwam onze Sint nog niet op bezoek bij mensen. Gelukkig zagen de Sint en zijn Pieten in dat het een stuk gezelliger was om langs de deuren te gaan en gaan ze nu al een dikke 300 jaar langs deuren om zo veel mogelijk kinderen gelukkig te maken!