De geschiedenis van de jute zak

De geschiedenis van de jute zak

Het sinterklaasfeest zit vol met tradities. Neem bijvoorbeeld de staf en de kleding van Sinterklaas, het snoepgoed dat we (in overmate) eten en het zetten van de schoen. Al deze zaken zijn al eeuwenlang een traditie. Wat ook echt bij het sinterklaasfeest hoort, is de jute zak waar snoepgoed en cadeaus in zitten. Wij vroegen ons af waarom Sinterklaas nou een jute zak gebruikt en zochten de geschiedenis van de jute zak uit.

Waar komt jute vandaan?

De eerste overleveringen over het gebruik van jute gaan terug tot de periode van 400 tot 100 voor Christus. In die tijd kreeg een prins in India tijdens zijn inauguratie verschillende geschenken, waaronder juwelen, edelstenen en geweven doeken van jute. Waarschijnlijk werd jute in India toen al langere tijd gebruikt, maar niemand weet vanaf wanneer precies.

Tot halverwege de 19e eeuw werd jute met de hand gemaakt door Indiaanse boeren. Zij gebruikten dit voor producten waarin koord werd verwerk. Vanaf 1828 begon de commerciële export door het uitbreken van de Krimoorlog. Deze oorlog zorgde ervoor dat er een alternatief moest komen voor Russische hennep, dat door Europese landen werd geïmporteerd en gebruikt voor verpakkingsmaterialen. Britse ondernemers investeerde vervolgens in jute waardoor de handel wereldwijd extreem toenam. Uiteindelijk kwamen er betere materialen op de markt en werd jute enkel nog gebruikt voor jute zakken, in de vorm zoals we die vandaag de dag kennen.

Waarom Sinterklaas en de jute zak?

Maar waar komt de traditie dan vandaan dat Sinterklaas en zijn pieten gebruik maken van jute zakken om strooigoed en cadeaus mee te vervoeren? Dat komt voort uit dat het sinterklaasfeest een aantal tradities van de Germanen heeft overgenomen. Veel Germaanse stammen hadden namelijk een soort ontgroening voor oudere jongens die de volwassen leeftijd bereikten. Zij werden ’s nachts door de volwassen mannelijke stamgenoten in een jute zak gestopt en ontvoerd. Op deze manier werd de moed van de jongens getest. Hier komt het verhaal dan ook vandaan dat stoute kinderen door Sinterklaas werden meegenomen in ‘de zak’. De jute zak is vervolgens tekenend geworden voor het sinterklaasfeest.

Geschiedenis van de jute zak sinterklaas

Jute zak cadeau doen

Wil je met jouw bedrijf omtrent sinterklaas iets doen, bijvoorbeeld een sinterklaasgeschenk voor je personeel of klanten? Dan zijn jute zakjes hier perfect voor, zeker niet nu je weet welke traditie er achter zit. Sinterklaas jute zakjes met strooigoed zijn perfect voor een relatiegeschenk. Er is enorm veel keuze tussen verschillende sinterklaas lekkernijen, denk aan kruidnoten, schuimpjes, chocoladeletters of gewoon een mix van dit alles. Zo zit het perfecte geschenk voor jou er ongetwijfeld tussen. De mogelijkheid tot het personaliseren van jouw sinterklaasgeschenk maakt het helemaal af!