Is chocolade vegan?

Is chocolade vegan?

De tijd dat we alles zomaar eten zonder hierbij na te denken over dierenleed en impact op klimaat en milieu is al lang voorbij. Gelukkig maar. We denken tegenwoordig na bij wat we consumeren. Waar is dit product van gemaakt, waar komt het vandaag, zit er kinderarbeid in de keten, is het product vervaardigd zonder dierlijke producten? Dit zijn zomaar wat vragen die momenteel spelen bij consumenten. Omdat wij bij Sinterklaasgeschenken.nl specialist zijn in sinterklaaslekkernijen en chocoladeletters beantwoorden we de vraag; is chocolade vegan?

Wat maakt chocolade vegan?

Voordat we je hapklaar oprakelen welke chocoladesoorten en -letters allemaal vegan zijn is het handig om te begrijpen wat het label vegan inhoudt. Veganisten zijn mensen die een levensstijl naleven waarbij ze afzien van alle vormen van exploitatie van dieren. Dit doen veganisten veelal uit morele overtuigingen. Onder dierlijke producten valt niet alleen vlees, maar bijvoorbeeld ook producten als eieren, zuivel, maar ook kleiding, schoonmaakartikelen en schoenen. Eigenlijk komen, zonder dat velen het beseffen, dierlijke producten bijna overal in terug.

Chocolade mag dus alleen betiteld worden wanneer er in de chocolade geen dierlijke producten zijn gebruikt.

Welke chocolade is vegan?

In principe is chocolade een vegan product. De basis van chocolade is immers alleen maar cacao, cacaoboter, suiker en vaak ook lecithine en vanille. Dit zijn allemaal plantaardige, en dus vegan, producten.

Pure chocolade is meestal gemaakt met alleen deze ingrediënten. De kans is daarom ook groot dat je pure chocolade als veganist vaak gewoon kunt eten. Bij twijfel kan je altijd even de ingrediënten lijst nakijken.

Bij niet pure chocolade is dit helaas niet altijd het geval. Hier zitten vaak wel dierlijke producten in verwerkt om de chocolade te veranderen van smaak of kleur.

De meest voorkomende dierlijke producten in chocolade zijn:

  • Melk
  • Wei (product van melk)
  • Caseïne (product van melk)
  • Melkbestanddelen
  • Lactose (product van melk)
  • Honing (product van bijen)Vegan chocolade

Wanneer je in de winkel op zoek bent naar vegan chocolade is het vaak duidelijk op de verpakking aangegeven wanneer een reep of chocoladeletter vegan is. Op de repen van Hands Off My Chocolate zie je dit bijvoorbeeld duidelijk terug op de reep.

Onze vegan chocoladeletters

vegan chocoladeletters

Wij willen veganisten ook zeker niet teleurstellen. Veganisten kunnen zeker ook van onze chocolade genieten. We bieden verschillende soorten vegan chocoladeletters aan. Onze pure chocolade is vegan, maar hiernaast bieden we ook semi dark vegan chocoladeletters aan. Om van te smullen dus!

Is strooigoed vegan?

Natuurlijk zijn er nog een hoop andere sinterklaaslekkernijen. Sinterklaas strooigoed is, na chocoladeletters, toch wel de meest bekende. Hoe zit het eigenlijk met deze mix van lekkernijen.

In strooigoed zitten diverse soorten snoep. Kruidnoten, pepernoten, tum tums, sinterklaasschuimpjes en vruchtenhartjes. Kruidnoten zijn vrijwel altijd vegan. Wij gebruiken in ons strooigoed pepernoten en kruidnoten van Bolletje. Deze zijn al sinds 2015 volledig vegan. De rest van de producten in strooigoed zijn helaas vaak niet vegan.