Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?

Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?

Zijn het nou pepernoten of kruidnoten? Elk jaar vragen velen zich toch weer af wat het verschil is tussen pepernoten en kruidnoten. We gaan nu, voor eens en altijd, dit geschil oplossen. We vertellen je het verschil tussen pepernoten en kruidnoten en hoe je elke soort strooigoed kunt herkennen. Zo hoef je jezelf je dit nooit meer af te vragen.

Verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Het verschil tussen deze 2 heerlijke soorten snoepgoed is niet heel lastig te herkennen. Je moet alleen wel weten welke naam nou bij welke lekkernij hoort. Dit is vaak waar de verwarring ligt. Daarom geven je een simpel rijtje met eigenschappen, zo weet je voortaan altijd of je het nou over pepernoten of kruidnoten hebt!

Eigenschappen pepernoten

  • Onregelmatige dobbelsteenvorm
  • Zacht en ‘chewy’ van structuur (een beetje zoals taaitaai)
  • Gemaakt van roggemeel
  • Gezoet met honing
  • Gekruid met anijs

Eigenschappen kruidnoten

  • Hard & Bros
  • Vorm van een bolletje
  • Gemaakt van tarwebloem
  • Gekruid met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper (De bekende speculaaskruiden)
  • Dit is het strooigoed dat de pieten meestal gooien

Nu je de eigenschappen van de decemberlekkernijen kent is het herkennen een stuk makkelijker geworden. Het verschil is namelijk eigenlijk altijd meteen duidelijk.

Het verschil tussen pepernoten en kruidnoten herken je dus snel aan de vorm en de structuur. Een pepernoot heeft een onregelmatige dobbelsteenvorm en is zacht van structuur. Een kruidnoot is rond van vorm en heeft een brosse en harde structuur.

Waar komen pepernoten en kruidnoten vandaan?

Vaak word gedacht dat de twee lekkernijen rond dezelfde tijd zijn ontstaan, maar dit is zeker niet waar. Pepernoten zijn namelijk veel ouder, deze zachtere lekkernij werd al in de zestiende eeuw gegeten. De pepernoot werd toen gebruikt om (brave) kinderen mee te verwennen. In de zestiende eeuw zagen de pepernoten er wel iets anders uit dan hoe we ze nu kennen. De pepernoot was iets meer een blokje en leek meer op een blokje ontbijtkoek dan een dobbelsteenvorming stukje taai taai.

De kruidnoot, de hardere van de twee, dankt zijn bestaan juist aan de pepernoot. De in de zestiende eeuw ontstane pepernoot veranderde namelijk van vorm en structuur in de achttiende eeuw. In de achttiende eeuw namen zeelieden voor het eerst specerijen mee uit het verre oosten. Deze specerijen bevatten onder anderen peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagel. Doordat deze specerijen aan de pepernoot werden toegevoegd ontstond de o zo lekkere kruidnoot!

Strooigoed bestellen

Strooigoed bestellenWist je dat er in Nederland alleen al zo'n 3 miljard pepernoten en kruidnoten worden gegeten tijdens sinterklaas! Dat betekent meer dan 200 per Nederlander! Je moet er dus voor zorgen dat je een voorraadje strooigoed hebt liggen. Op Sinterklaasgeschenken.nl bestel je gemakkelijk en geheel online strooigoed, in grootverpakkingen of als sinterklaasgeschenk.

Strooigoed in bulk bestellen kan op verschillende manieren. We bieden uitdeeldozen van Bolletje aan, hierin zitten heerlijke kruidnoten of chocolade kruidnoten. Hiernaast kan je ook grote zakken met strooigoed bestellen. In de zakken zit 4 tot 7 kilogram aan strooigoed, pepernoten of kruidnoten!


Sinterklaasgeschenk met strooigoedWil je een mooi en persoonlijk geschenkje weggeven met sinterklaas op werk, school of op een evenement of beurs? Kies dan voor één van onze leuke sinterklaasgeschenken met strooigoed. Dit zijn kleine, originele en persoonlijke geschenken die je naar eigen hand kunt zetten. Op het geschenk kan je altijd een eigen logo en design laten drukken!